De winter is begonnen
Door: Nienke en Michel
Blijf op de hoogte en volg Nienke
17 December 2005 | Zwitserland, Bern
De eerste 650 km ...niks aan het handje..
Een paar buitjes en windstoten maar verder prima. om half 2 was ik al een behoorlijk eind in zuid Duitsland. af en toe even gestopt voor een tankje, plasje en een bakkie koffie.
Zo rond Memmingen brak de pleuris uit.
Ik had de donkere wolken al zien hangen en het moest er van komen.
Het begon met een beetje sneeuwregen die niet bleef liggen op het asfalt. Maar al snel veranderde dat in dikke vlokken die wel bleven liggen. Op de radio hoorde ik de eerste berichten van de Fernpass: Afgesloten wegens te veel sneeuw. Nou dan blijft er maar 1 optie over en dat is via de Arlberg.
Zodra ik de grens van Oostenrijk naderde kon ik de oostenrijkse radio al horen..met de fijne berichten dat het in Tirol en de rest van oostenrijk KLOTE was en dat al vele automobilisten vast zaten in de sneeuw.
Inmiddels was ik de grens gepasseerd en werd het tijd om even te tanken, te plassen en koffie te drinken.
De auto's die vanaf de andere kant kwamen hadden allemaal een dik pak sneeuw op het dak ! De man voor mij bij de kassa zei dat het een chaos was. Hmmm nou ben benieuwd.
Na weer een half uur in de sneeuw te hebben gereden bleef de sneeuw nu goed liggen op de weg. Alles was wit en het was nog moeilijk te zien wat nu je eigen rijbaan was.
Auto's met 2 wiel aandrijving begonnen zo links en rechts te glibberen. Maar gelukkig hebben wij 4x4 en een paar goede winterbanden.
Tot zover niks aan de hand, tot dat ik het gebied van de Arlberg naderde.
Op de radio het bericht over vastlopende vrachtauto's op de S16 Arlbergschnellstrasse. Oh oh... en ja hoor voor mij veel knipperlichten en een hoop geschaarde vrachtwagens links en rechts over de weg.
Gelukkig was er tussen de wagen veel ruimte over zodat ik gemakkelijk de vast zitten de vrachtauto's kon passeren. Om het nog wat fijner te maken werd het zicht nog wat slechter omdat het harde begon te sneeuwen.
Na 1,5 km vrachtauto's passeren naderde ik het einde van de file....Jaa de boosdoeners vd hele opstopping stond dwars over de weg, en de ander hing in de vangrail. Niet prettig dus. Hier hield het dus op dacht ik...Maar 1 van de chauffeurs probeerde zijn combinatie wat naar achter te laten lopen, en daardoor kwam er een klein gaatje vrij. Ik liet me deze kans niet ontgaan !! Met een stoot gas wurmde ik me tussen de 2 vrachtauto,s door. Dit werd me niet in dank afgenomen...Maar ja ik was er wel door heen !! De auto achter mij (2 wieldrive) probeerde het ook...maar helaas die kwam niet meer weg. En zo was ik helemaal alleen op de Arlberg schnellstrasse. !! Op de radio kwam het bericht dat de S16 gespert was door vast lopen de vrachtauto's en dat het nog lang kon duren !!
Zooooooooo dat is mazzel. Om 3 uur was ik bij de Arlbergtunnel. En wat denk je..tijdelijk dicht vanwege onderhouds werkzaamheden. Elk half uur 1 doorgang.
Dus maar even een half uur wachten.
Daar stond ik dan..moederziel alleen.
Na dat ik de Arlberg gepasserd was liep het lekker. De weg was wit en het sneeuwde hevig maar het rijden ging prima. Om 4.30u was ik bij de oostenrijkse/Zwitserse grens. Hier lag ruim 40cm sneeuw op de weg en er was aan de zwitserse kan nog niet geschoven. Waarschijnlijk lag de chauffeur vd schuifwagen nog lekker bij moeders onder de wol. Na 30 min ploeteren door de sneeuw kwam ik in Sent aan waar een dik pak sneeuw lag.
vanaf dat moment tot nu heeft het aan één stuk gesneeuwd(tijd:14:30u) het heeft nu waarschijnlijk ruim 50 cm gesneeuwd en er komt nog veeeeeeel meer.
De winter is begonnen!!!!
we houden jullie op de hoogte !
gr Michel
18 December 2005 - 11:30
Rodie:
Hallo sneeuwbal
gelukkig ben je heel thuis gekomen en geen schade opgelopen. ik was denk ik lekker in een hotelletjes gekropen
werkse deze week en de feestdagen en spreek jullie snel weer
liefs familie heuvelink -
19 December 2005 - 13:28
Mascha:
spannend verhaal!!! hahaha, stom hoor in je eentje voor de tunnel staan wachten... Nu in NL nog een goede 30 cm erbij :-) -
21 December 2005 - 13:11
Hans Stupers:
sneeuwd het in Nederland, ben ik op vakantie!!! Komend weekend kerst en wat voorspellen ze in Nederland? REGEN, REGEN en nog eens REGEN. Leuk verhaal trouwens. Krijg ik toch nog een winters gevoel -
18 Januari 2006 - 13:38
Ad:
hee Michel! je verhaal haalt het bekende winterse gevoel (van de winterse buspendels) weer naar boven! leuk; eigenlijk ben ik gewoon jaloers dat jij je rijvaardigheid nog zo kunt gebruiken! tot een volgende keer! groeten